fbpx

A CSOK legfontosabb tudnivalói!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény röviden CSOK az egyik legjobb lehetőség napjainkban, hogy a fiatal házasok vagy gyermekes családok megvalósítsák ingatlan céljaikat. Ez az állami támogatás 2015.07.01 óta érhető el és felhasználási célját tekintve egyaránt fordítható ingatlan vásárlásra, bővítésre és építésre is. A vissza nem térítendő támogatás mellé államilag kamattámogatott hitel is igényelhető, amivel az ingatlanvásárlók további előnyhöz juthatnak a piaci kamatozású hitelekkel szemben.

A támogatás számos változtatáson ment keresztül az évek során, így sok tévhit és már érvényét vesztett feltétel kering a köztudatban. Felsorolunk párat, amivel a legtöbbször találkozunk, hogy Önök is láthassák érdemes átolvasni az aktuális lehetőségeket, nehogy az ingatlanvásárlás egy régi már érvényét veszett információ miatt hiúsuljon meg.

Példák:

  • tévhit: 18 év feletti gyermeknek nappali tagozatos főiskolán kell tanulnia. Valóság: minden 25 év alatti gyermekre jár a CSOK, nem kell iskolába járnia
  • tévhit: az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Valóság: a felső vételárkorlátokat eltörölték a változások folyamán, így bármekkora értékű ingatlant vásárolhatnak
  • tévhit: a CSOK-ot csak 40 év alattiak igényelhetik. Valóság: 40 év alatti fiatal házasok vállalhatnak  majdan születendő gyermeket, a meglévő gyermekek esetében nincs a szülők korának felső határa.
  • tévhit: a meglévő gyermek után igényelhető CSOK nem önerő. Valóság: a meglévő gyermekek után igényelhető CSOK minden bankban elfogadott önerő, sőt pár bankban a vállalt, később születendő gyermek után járó CSOK is önerőnek számít.
  • tévhit: ha van ingatlanom nem vásárolhatok CSOK támogatással még egyet. Valóság: a többszöri változások során ezt is eltörölték, most akár a család a tízedik ingatlanát is megveheti CSOK támogatással, csak a család összes tagjának az új ingatlan kell, hogy legyen az állandó lakhelye.
  • tévhit: a CSOK felvételéhez az érintett ingatlannak van minimális  energetikai besorolása. Valóság: az ingatlan energetikai besorolását már nem kell vizsgálni.
  • tévhit: a CSOK igénylésénél van méltányolható lakásigény, azaz az együtt költöző számától függően szobaszám elvárás és felső hasznos alapterület korlát. Valóság: az együttköltözők száma szerint már csak a minimum hasznos alapterület nagyságát kell vizsgálni.

A fentiekből látszik, hogy nagyon fontos tisztában lenni a CSOK aktuális szabályozásával, hiszen ezek a tévhitek a múltban mind igazak voltak, de a számos jogszabályváltozás felülírta a fentieket és enyhítette a feltétel rendszert.

Kérje személyre szabott tájékoztatónkat kollégánktól itt:

A lenti cikkben Várkonyi Ádám az ingatlan specialisták hitelszakértője összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a támogatással kapcsolatban, valamint bemutatja milyen típusú CSOK konstrukciók érhetőek el jelenleg, és milyen feltételeknek kell megfelelni a támogatás igénybe vételéhez.

 

 

Kommentek