fbpx

A koronavírus hatása az ingatlan vásárlást érintő állami támogatásokra!

Az ingatlan vásárlás finanszírozása történhet készpénzben vagy külső forrás bevonásával. A finanszírozásnál a legtöbb embernek csak a lakáshitel jut eszébe és arra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, hogy megtalálja a legalacsonyabb THM-mel rendelkező hitelt. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a családok számos állami támogatás közül választhatnak. Ezek az állami támogatások szinte minden esetben a gyermekekhez kapcsolódnak és legtöbbször a később születendő gyermekekhez adják, - ösztönözve ezzel a gyermekvállalást.

Az ingatlanvásárláshoz elérhető állami támogatások

Napjainkban számos állami támogatás érhető el az ügyfelek számára ingatlan vásárlásához.

  • Ezek a támogatások megjelenhetnek vissza nem térítendő támogatás formájában, aminek CSOK az elnevezése. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) 2015.07.01-óta elérhető és a régi SZOCPOLT váltotta le.
  • A támogatások másik formája a hitelek kamattámogatása CSOK hitelek formájában. A CSOK hitelek 2 gyermektől érhetőek el és mindegy, hogy meglévő vagy vállalt gyermekről van szó. Itt a támogatás úgy mutatkozik meg, hogy az állam vállalja, hogy 25 éven keresztül minden körülmények között 3%-on tartja az ügyfél által fizetendő kamatot. Azaz az ügyfél szempontjából a teljes futamidőre, de maximum 25 évre fixált kamatot biztosít.
    (>>erről kérek részletes tájékoztatást<<)
  • A támogatások harmadik formája a kamatmentes hitelt és a vissza nem térítendő támogatás egy speciális formáját, a tőkeelengedést kombinálja. Ezt Babaváró támogatásnak hívják. Ez a hitel ugyan szabad felhasználású, de az igénylők jelentős része ingatlanvásárlásra használja. A Babaváró hitelt a kezdetektől kamatmentesen kapjuk, amit az igénylés után megszületett első gyermek érkezésével betonozunk be, amire 5 évünk van. A második jövevénynél maximum 3 millió tőkét engednek el, majd a jövőben érkező harmadik gyereknél a teljes fennálló tőke megfizetésétől eltekintenek.
    (>>erről kérek részletes tájékoztatást<<)

Az állami támogatás jogosultsági feltétele

A fenti támogatások megalkotóinak az egyik legfontosabb elvárása az volt, hogy csak azok kaphassanak állami támogatást, akik rendelkeznek munkaviszonnyal. Az ügyfél ezt a társadalombiztosítási jogviszony meglétével tudja igazolni. A CSOK esetében 90 napot kell igazolni, kivéve az új ingatlancél és 3 gyerek esetén (10+15 CSOK), ahol két évre van szükség. A dobogós helyet a Babaváró támogatás kapja a minimális 3 éves TB jogviszony elvárással.

A koronavírus hatása az állami támogatás TB és egyéb feltételeire

A koronavírus megjelenése miatt a kormány számos rendkívüli intézkedést hirdetett ki, hogy megnyugtassa és segítse a munkavállalókat és a munkaadókat. Ennek az volt a célja, hogy a vírusra való felkészülés ideje alatt az emberek nyugodtabban maradjanak otthon. Az intézkedések között számos olyan volt, ami érinti a TB jogviszonyt és a hitelképességet. Hiszen akinek a munkaadója lecsökkentette a bejelentett óraszámát, vagy aki szüneteltette a vállalkozását annak változott a TB jogviszonya, így sérülhettek a fent leírt minimum elvárások.

A fent leírtak miatt napjainkban sorra jelennek meg a jogszabály változások, amikre azért van szükség, hogy a korábban kihirdetett karantén intézkedések ne akadályozzák meg a jövőben az állami támogatások igényelhetőségét.

Kérje személyre szabott finanszírozási ajánlatát ITT:

 

Ez is érdekelheti:

Kommentek