fbpx

ELŐKÉSZÍTÉS

Gondoljunk arra, hogy ha használt autót vásárolunk, szívesebben veszünk olyan autó, amelyet gondosan kitakarítottak, lemostak, amelyen látszik, hogy a gazdája gondozta, karbantartotta, odafigyelt az állapotára. Így van ez az ingatlannal is. Az ingatlannak minden megtekintéskor úgy kell kinéznie mintha éppen nagyon fontos és kedves vendéget várnának.
Hisz valóban egy fontos vendéget várunk !

 

AZ ELSŐ BENYOMÁS

A potenciális vásárló részéről nagyon fontos az első benyomás, ezért az eladóval meg kell értetni, hogy elsősorban az ő érdeke, hogy jó benyomást keltsen az ingatlana. Ízlés béli különbségek akadhatnak, de nem a kertben felsorakozó kerti törpék lesznek azok, amelyek elriasztják a vásárlót, hanem inkább a rendetlenség, az igénytelenség és a piszok.

A házfalról hullhat a vakolat, de ha el van söpörve kevésbé riasztó.
A pázsit lehet gazos, de ha le van nyírva, jobb képet mutat.
Javasoljuk, hogy lomtalanítson, mielőtt meghirdeti ingatlanát (átadáskor úgy is meg kell tennie).

 

Ha a vevőjelölt már túljutott a külső környezeten, látta az épületet kívülről (és még mindig be akar menni :) ) akkor nem mindegy, hogy belépéskor mi fogadja.

ELŐSZOBA

A megérkezés fontos része az ingatlan bemutatásának, de ha cipő, kabát és táska halmokon kell átverekednie magát az érdeklődőnek, elmegy a kedve a továbbiaktól.
A legtöbb ingatlan megtervezésénél, spórolnak a közlekedő terekkel a lakóterek javára, ezért az előszoba gyakran elég szűk és a tárolás helyhiány miatt kaotikussá tud válni. Ráadásul olykor a villany és gázmérők is helyet vesznek el az amúgy is szűk térből.
Készüljön fel a látogatásra: rakja el az előszobában felhalmozott felesleges cipőket, ruhákat.

 

RENDETLENSÉG

A lakásban tovább haladva, szintén nagyon fontos a rend.
Az érdeklődő gyorsan von le következtetéseket a rendetlenségből.

Rendetlenség – itt képtelenség rendesen takarítani, a takarítás hiányosságából kosz lesz,
– a kosz  az élősködők, paraziták legjobb táptalaja – na, ilyen nekem nem kell.

Ezért kíméljük meg az érdeklődőt a szétdobált ruhák, újságok, az ottfelejtett kávésbögrék, tányérok, gyerekjátékok, teli hamutálak, fogkefék, bevetetlen ágy, mosatlan edények, szerte heverő üvegek, PET-palackok, szennyeskupac és a takaratlan vécécsésze látványától.

 

TISZTASÁG

A renddel együtt jár a tisztaság is.
A vastag por a bútorokon, a pecsétes abrosz, a sárfoltos padló, az átláthatatlanul retkes ablaküveg, a több éves kosztól feketéllő függöny, a szappancsíkos mosdó és kád, a zsírtól ragadó tűzhely, a vízkőtől sárgálló zuhanykabin, a maszatos tükör, a bútorok alól kikandikáló porcicák, a foltos szőnyeg, a dugig töltött szemetesből kifolyó szemét, nem segít az eladásban.

Ha jó benyomást akarunk kelteni másokban, (pláne az első találkozáskor) tiszta szép ruhát veszünk, gondosan megfésülködünk, odafigyelünk arra, hogy a legelőnyösebb képet mutathassuk magunkról, mért ne tehetnénk meg ugyanezt az lakásunkkal.

A tisztasághoz hozzátartozik a mosás, de kérjük meg nyomatékkal a tulajdonost, hogy ne akkor tartson nagymosást, mikor potenciális vevő érkezik. A mosásra előkészített szennyeshalmok, a kádban áztatott ágyneműk, a fregolin lógó alsóneműk, és a lakásban szerte száradó ruhák, szintén nem segítenek.

 

ÉTELSZAG, KELLEMETLEN ILLATOK

Fontos, hogy az érdeklődő jól érezze magát, ehhez nem elég a rend és a tisztaság, hanem kell még egy nagyon fontos tényező: a jó illat. Pontosabban a kellemetlen szagok hiánya.

Egyik ilyen szagforrás a konyha.
Nem célszerű nagy főzés közepette fogadni a látogatót, mert a főzés mindig rendetlenséggel és szagokkal jár. Most nem a sütemény ínycsiklandozó illatára gondolok, hanem inkább oda égett tejére, vagy a káposztáéra, a nehéz olaj-, vagy zsírszagra.

Az áporodott dohányfüst- és vécészag vagy az ottfelejtett macskaürülék szaga sem kelt jó benyomást.
Ha idősek lakják az ingatlant, előfordulhat, hogy a mosás, tisztálkodás, takarítás minőségi, sűrűségi romlásából, illetve a szellőztetés csökkenéséből fakadóan kellemetlen szagú a levegő.
A kellemetlen szagokon szellőztetéssel és esetleg szagsemlegesítő szerekkel, illatosítókkal, (amit persze nem szabad túlzásba vinni) lehet segíteni.

 

KELLŐ MEGVILÁGÍTÁS

Nézzük meg, hogy sötétedés után is megmutatható-e az ingatlan. Előfordulhat, hogy a kiégtek az izzók egy-egy helyiségben, azt pótoltassuk az eladóval. Kínos tud lenni, ha a sötétben kell a vevőjelölttel a kertkaputól a bejáratig botorkálni, vagy a sötét lépcsőházban tapogatódzni.

Ha nincs-, jelezzük a tulajdonos felé, hogy szereljen fel valamilyen lámpatestet, foglalatot minden helyiségbe, hogy napnyugta után is bemutatható legyen az ingatlan. Nagyon kellemetlen, ha zseblámpával vagy a telefon fényénél kell megmutatni a helyiségeket.

 

CSALÁD

Ha az ingatlan lakott, akkor előfordul, hogy a bemutatás alkalmával is éppen zajlik az ott lakók megszokott élete. Próbáljuk megértetni az eladóval, hogy minél kevesebben tartózkodnak a lakásban ebben az időben, annál jobban segíti az eladást. Senki sem szereti, ha megbámulják. Sem a vevő, sem a lakók.
Azonkívül, több ember nagyobb rendetlenség. Nem segít, ha a nagymama éppen főz, a nagypapa hangosan hallgatja a rádiót, a gyerekek fogócskáznak, a családfő pedig a szomszéddal éppen a focimeccsen vitatkozik egy sör mellett.

 

ÁLLATOK, SZOBANÖVÉNYEK

Előfordul, hogy él az ingatlanban kis kedvenc vagy díszállat. Ügyeljünk arra, hogy ez a legkevesebb kellemetlenséget okozza. Ha a kutyus ugrálós vagy ugatós, kérjük meg a gazdit oldja meg, hogy a bemutatás idejére máshol legyen. Előfordulhat, hogy az érdeklődő allergiás a kutya- vagy a macskaszőrre, ezért nézzünk meg, hogy mennyire van jelen a probléma. A macskaalom legyen kitakarítva és a madárürülék se éktelenkedjen a kalitkában. Ha gondozzák őket, a szobanövények szép látványt nyújtanak. Kérjük meg a tulajdonost, hogy a kiszáradt vagy láthatóan beteg növényektől váljon meg.

 

DEKORÁCIÓS SZEMPONTOK

Ha az ingatlanban és körülötte már rend van, ki van takarítva, az avar össze van söpörve, a felesleges dolgok el vannak tüntetve, a szemetes is üres, elmosogattak, elpakoltak, kiszellőztettek és a kiégett égőket is kicserélték, a tévét, rádiót is kikapcsolták és az állatokat is rendbe rakták, akkor a továbbiakban már csak néhány apróság maradt, amitől az ingatlan még kívánatosabb tud lenni.

Az előszobában a cipők sorba állítva, és van hely a vendégek kabátjainak is.

A konyhában az a jó, ha minél kevesebb tárgy van a konyhapulton, amit lehet azt a szekrénybe el kell rejteni. Ha van abrosz az asztalon, legyen kivasalva, megigazítva, székek egyformán betolva az asztal alá.

A vécédeszka lehajtva, a mosdó és kád környékéről rakjunk el lehetőleg mindent a szappanon és a kéztörlőn kívül. Fogkeféket, fogkrémeket, krémeket, stb. amennyiben van rá mód, rejtsük szekrénybe, mindenesetre ne legyenek szem előtt.
Minél kevesebb apróság van kipakolva, annál jobb.
Törölközők összehajtva, vagy rendesen felakasztva.

Lakószobák: függöny redői megigazítva, ágytakaró kisimítva, díszpárnák felverve, takarók összehajtva, szőnyeg megigazítva, a képek a falon egyenesen állnak, dísztárgyak rendezetten, könyvek sorban a polcokon.