fbpx

Az ingatlanos felelőssége

Amikor megbízunk egy ingatlanost, azt reméljük, hogy rátaláltunk arra az emberre, aki valóban szakértő és mindkét oldal lojális képviselője. Aztán - rossz esetben - később tapasztaljuk meg, hogy a dolog több sebből vérzik, és „neadjIsten” ráfizettünk a dologra.

Ilyenkor merül fel a kérdés:

Vajon van-e VALÓS felelőssége az ingatlanközvetítőnek és ha igen - mekkora ?

Tapasztalataim alapján állíthatom, hogy a közvetítők nagy része igen is becsületesen végzi a munkáját, és így eredményesek is tudnak lenni.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy néhányan szándékosan megvezetik ügyfelüket - saját anyagi előnyük érvényesítése érdekében.

Ezért fontos a megbízási szerződések megfelelő körültekintéssel való megkötése.

Ez mindkét fél érdeke, mely kizárja a vitákat a későbbiekre vonatkozóan. Ugyanis ezzel lehet majd bizonyítani nézeteltérések során a csalást és esetleges törvényszegést.

Ezt nyilván tudják az ingatlanirodák is, és mivel mindkét fél érdekét szolgálja a pontos szerződés, a legtöbb ingatlanközvetítő által készített szerződés – szerencsére – nagyon szigorú! (Ha nem az - akkor kezdjen gyanakodni !)

Ezért mindkét félnek kutya kötelessége részletesen elolvasni – főként annak, aki megbízta az ingatlanközvetítőt – és ha bármivel nem értene egyet, lehetősége van azt még idejében szóvá tenni, vagy más ingatlanoshoz fordulni!

Ha viszont egyetért a szerződéssel és kezet fognak, ezt követően mindenki az abban foglaltak szerint kell, hogy eljárjon. Ettől kezdve nincs helye kifogásnak sem a megbízó, sem a megbízott részéről.

Mit tehetünk, ha jogsértés gyanúja áll fenn?

Fontos, hogy tudjuk, mint megbízó – vannak jogaink, viszont csak akkor tudjuk ezeket érvényesíteni, ha tudunk is róluk.

A Polgári Törvénykönyv szerint indokolatlan hátráltatást jelent az ügyfél számára, ha az ingatlanos a szerződésében kizárja annak lehetőségét, hogy az eladó maga is értékesíthesse ingatlanát!
- Mit jelent ez?

Nos, azt, hogy az ilyen szerződés már önmagában is tisztességtelennek minősül a törvény értelmében.
Persze erről nem sokan tudnak, ezért aztán nem is tartják be ezt a szabályt.

Noha a „végső cél” az kellene hogy legyen, hogy az ügyfelek elégedetten távozzanak az ügyfélközpontú irodától.
Annál is inkább, mivel a legjobb üzletek számukra is általában a kliensek ajánlásai alapján köttetnek, és az elégedett ügyfél a legjobb reklám.

De Ön  - Kedves eladó-ingatlan tulajdonos - most már tudja!

- így eldöntheti: aláír-e ilyen megbízást, vagy odébb áll egy másik közvetítőirodához.

Annak is lehet jogi következménye, ha vevőként kényszerű látogatást teszünk olyan ingatlanokban, melyek egyáltalán nem olyanok, mint amilyennek a (kamu) -fényképen „bemutatták” azokat a közvetítői oldalon. Ez félrevezető tájékoztatásnak minősülhet, csakúgy, mint az, ha a közvetítő ál-"érdeklődő"-t hoz, - azt mutatva a tulajdonosnak, hogy neki van érdeklődő ügyfele az ingatlanra- , aki a megbízási szerződés megkötése után nyomtalanul eltűnik...

Az ilyen magatartásnak valós következményei lehetnek, - akár kártérítési felelősségre is kötelezhetőek az ingatlanirodák!

Ezért igen is érdekünk az, mielőtt megbíznánk egy ingatlanos irodát, ismerjük meg jogainkat. Hogy kizárjuk a kiszolgáltatottság lehetőségét is, ami valójában az ismereteink hiányából fakad.

Összegezve:

Igen, nagy az ingatlanos felelőssége, az ingatlanos irodáknak és ingatlanközvetítőknek is!  Már, hogy ne lenne?

Fontos, hogy megbízóként tisztában legyünk a kötelességünk mellett a jogainkkal is,

De a legbiztosabb, ha ingatlanunkat ellenőrzött szakemberre bízzuk, így nem kell kellemetlen meglepetésekre számítanunk.

 

forrás: Mészáros Ferenc: muszaki-ertekbecsles.hu/blog

 


Az ingatlan specialisták Önnek időt spórolnak!

Fontos Önnek, hogy ingatlanát a leggyorsabban  – a lehető legmagasabb áron értékesítse?

Ide kattintva válassza ki saját specialistáját – és kérje ki véleményét!

>> Én inkább Profira bízom az ingatlanom! <<

 

 

Kommentek