fbpx

Babaváró hitel és támogatás

Házaspárok által igényelhető, maximum 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű szabadfelhasználású kölcsön, amely 5 éven belüli gyermekvállalás teljesülése esetén kamatmentes.

A hitel törlesztőrészlete maximum 50 ezer Ft lehet, továbbá törlesztés szüneteltetés, minimum 2 gyermek teljesülése esetén pedig tartozáselengedés is kapcsolódik hozzá.

Mekkora összeg igényelhető?

Legfeljebb 10 millió forint összegű szabad felhasználású Babaváró hitel igényelhető. A bank hitelminősítése alapján derül ki, hogy ténylegesen mekkora összegre jogosult az igénylő pár.

Mire használható a támogatás?

A Babavár hitel egy szabad célú kölcsön, így az igénylő tetszőlegesen felhasználhatja a folyósított összeget. Számos pár azonban lakáscéljuk megvalósítására használja fel a kapott összeget.

Emellett azonban ideáli lehet meglévő magas kamatú kölcsön kiváltására – a Babaváró hitelből előtörlesztik a meglévő kölcsönt -, autóvásárlásra is.

Ki minősül gyermeknek?

A Babaváró hitel igénylésének nem feltétele, hogy gyermeke legyen a párnak, sőt babát vállalni sem szükséges.

Ugyanakkor a konstrukcióhoz kapcsolódó támogatásoknak feltétele, hogy a párnak a futamidő alatt szülessen gyermeke.

 • Az igénylést követő 5 évben született gyermek esetén a konstrukció a futamidő végéig kamatmentessé válik. Emellett kérheti a pár a törlesztőrészlet hároméves szüneteltetését is.
 • Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor elengedik a tartozás 30%-át. A törlesztés 3 éves szüneteltetését ekkor is kérheti a pár.
 • A harmadik baba születésekor pedig elengedik a teljes fennálló tartozást.

Kizárólag a Babaváró igénylését követően született, örökbefogadott gyermek számít az elérhető támogatások szempontjából. Az igényléskor már meglévő gyermekre nem kamatmentesség, tartozáselengedés.

Ki igényelheti a támogatást?

Kizárólag házaspárok igényelhetik a Babaváró hitelt, további feltétel, hogy a pár hölgy tagja az igényléskor még nem tölthette be 41. életévét. Az igényléhez nem szüksége gyermek, babát vállalnia sem a párnak. Ugyanakkor a Babaváróhoz kapcsolódó kedvezmény – kamatmentesség, tartozáselengedés – a futamidő alatt születendő gyermekek után jár.

Babaváró hitel feltételei

 • Kizárólag házaspárok igényelhetik a támogatást.
 • A pár hölgy tagja nem tölthette be a 41. életévét.
 • Legalább 3 éves Tb-jogviszonyt kell igazolnia a házaspár egyik tagjának.
 • Az igénylést megelőző 180 napnak magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonynak kell lennie. (Amennyiben az igénylést megelőző 180. napon külföldi Tb-jogviszonyt igazol le az igénylő, akkor elégséges az igénylést megelőző 90 napnak magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonynak lennie.
 • Nem lehet büntetett előéletű a házaspár egyik tagja sem.
 • A pár egyik tagjának sem lehet köztartozása.
 • Magyar lakcímmel kell rendelkeznie a házaspár mindkét tagjának.
 • Nem szerepelhet a pár egyik tagja sem a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listán (régi nevén BAR lista). Akkor kerülhet fel az adós a negatív KHR listára, ha hitelével kapcsolatban legalább a minimálbért elérő elmaradása van és ez az állapot már legalább 90 napja fennáll.
 • A pénzintézetnek hitelképesnek kell minősíteni az igénylőket – vagyis szükséges megfelelő jövedelem, munkaviszony stb.