fbpx

Mi is az energetikai tanúsítvány és miért van rá szükség?

Ha Ön vásárol egy háztartási gépet, műszaki cikket, akkor azon is láthatja, hogy milyen az energetikai besorolása, ezáltal tájékoztatva van arról, hogy mennyire gazdaságos vagy éppen pazarló az adott készülék.

Ugyanezért vezették be ezt az ingatlanoknál is, hogy ha valaki vásárol egy ingatlant, akkor az eladáskor tájékoztatva legyen arról, hogy mennyire hatékony az általa megvásárolt ingatlan energiafelhasználása.

Energiafelhasználásunk több mint 40 %-át az épületek fenntartására fordítjuk, ezért különösen fontos az épületek energiatakarékossága. Az uniós ajánlásra bevezetett jogszabály 2012-től kötelezővé teszi az energetikai tanúsítvány elkészítését az újak mellett a régi épületekre is.

Az energetikai tanúsítvány célja a vevők hiteles tájékoztatása az épület, lakás energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról, korszerűsítésekről.

 

Az energiatanúsítvány kiállításának menete:

A megrendelést követően mérnök kollégánk egy időpont egyeztetés után elvégzi ingatlana helyszíni felmérését.

A felmért adatokat alapján kiállítjuk az energetikai tanúsítványt.

Az elkészült, hitelesített tanúsítványt elküldjük Önnek, melynek díját az átvételnél, készpénzben tudja fizetni.

 

Mit fognak lemérni a helyszíni felmérésen?

Meg kell mérni az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat, azok tájolását, a padlót, födémet, valamint a fűtési rendszert, és a melegvízelőállítő rendszert.

 

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az általunk kiállított energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, 10 éven belül csak akkor veszíti el érvényességét, ha az adott ingatlanban olyan mértékű szerkezeti, gépészeti változtatást, korszerűsítést hajtanak végre, ami befolyásolja az ingatlan energetikai besorolását (pl. falak utólagos hőszigetelése, nyílászáró csere, kazán cseréje).

 

Milyen energetikai osztályok vannak?

A rendelet jelenleg 12 kategóriát határoz meg (AA++-tól JJ-ig). A "CC" kategória jelenti a követelményeknek megfelelő szintet, 2020 után ennél rosszabb besorolású épület nem építhető. Az "AA+; AA; BB" kategóriák a követelménynél jobb, a "DD" kategória a jelenlegi követelménynél rosszabb energetikai állapotot tükröznek.

 

Kérem az ajánlatot!

 Mikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány?

  • Különálló épületek esetében, amikor azok hasznos alapterülete 50 m2-nél kisebb (Figyelem! Ez csak különálló épületekre vonatkozik, az 50 m2-nél kisebb lakásokra nem!)
  • Amikor az épület éves szinten 4 hónapnál rövidebb ideig tartó használatra van szánva
  • Amikor az épület használati időtartama legfeljebb 2 év (pl. ideiglenesen felállított épületek)
  • Vallási, hitéleti rendeltetésű épületek esetében (pl. templomok)
  • Mezőgazdasági célú épület esetében
  • Azoknál az épületeknél, ahol a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat ideje alatt nagyobb mint 20 W/m3
  • Amikor a fűtési szezon során több mint hússzoros légcserére van szükség
  • Műhelyként funkcionáló épület esetében
  • Levegővel felfújt ideiglenes építmények, sátorok esetében.

 

Kérem az ajánlatot!