fbpx

Esni fog az új lakások ára a járvány hatására ?

Nemcsak a használt, hanem az új építésű lakások esetében is hatalmas áremelkedést tapasztalhattunk az elmúlt néhány évben. Míg Budapesten 2016 elején egy 50 négyzetméteres új lakás átlagosan 27,7 millió forintba került, addig 2020 elején már 48,3 millióért cserélt gazdát, ami 71 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A CSOK, a kedvezményes lakásáfa és a befektetők megjelenése kellett 4-5 éve ahhoz, hogy beinduljon a piac és nagyobb számban elkezdődjenek az értékesítési céllal indított lakásfejlesztések.

A növekedés egészen 2019-ig folyamatos volt. 

2015-ben mindössze 7,6 ezer lakás épült,

2016-ban 10 ezer, 

2017-ben 14,4 ezer, 

2018-ban 17,7 ezer, 

2019-ben 21,1 ezer lakást adtak át. 

 

Idén azonban több ok miatt is negatív fordulatra kell számítani.

A fordulat egyik oka a 27 százalékos lakásáfa visszavezetése, 

Másrészt a tavalyi évben az új lakások értékesítési ideje erősen emelkedni kezdett, ami az adott árszinteken jelentkező kereslet csökkenésének és a kínálat azzal párhuzamosan végbemenő növekedésének a következménye. 

 

A harmadik ok pedig a váratlanul jött koronavírus, ami miatt hetek alatt teljesen befagyott a piac.

A belvárosi új lakásokat Airbnb célból kereső befektetők közül sokan nemcsak nem vásárolnak újabb lakásokat, hanem elkezdték árulni korábban vásárolt lakásaikat.

Az biztos, hogy az előttünk álló hónapokban akár teljesen leállhat a piac, ami nemcsak a kereslet eltűnését, de az építkezések csúszását is előrevetíti. 

A kérdés így az, hogy amikor újra indul a piac, vissza tud-e állni minden a régi kerékvágásba.

Forrás : Porfolio.hu

 

Kommentek