fbpx

Avagy: Ki kínál többet a Zsákbamacskáért?

 

A magánforgalomban lévő ingatlanok ára jellemzően laikus módon vannak meghatározva, ami bizonytalanságot okoz a piaci árak kialakításánál eladói oldalon és az árak elfogadásánál a vevői oldalon. Ha a tulajdonos „kitalálta” az árat, várja a jelentkezőket azzal, hogy annak adja az ingatlant, aki többet ígér érte. (Persze a vevőnek-, de sokszor a tulajdonosnak sincs megfelelő információja – urambocsá’ dokumentációja – pl. az ingatlan műszaki állapotáról, pláne nincs az értékéről, így aztán

SZERENCSEJÁTÉK lesz az ingatlaneladás, melyet NAGY TÉTRE játszanak.

Ha a tulajdonos türelme fogytán „nem megy el” az ingatlana kezdő áron, akkor a tulajdonos egyre csökkenti az árat.

Majd ha már végleg megelégelte a várakozást, (vagy nagyon megszorult), a tapasztalatok szerint milliókkal a reális ár alatt adja el legnagyobb vagyontárgyát!

Akkor hogyan küszöböljük ki a szerencsét ebből a játékból?

Nem, nem, a „szakértő szomszéd” tanácsai – még a házmester sokéves ingatlanforgalmazási tapasztalataival kiegészítve – sem biztos, hogy tűpontosságú piaci analízist biztosít számunkra …

Legjobb, ha saját kezébe veszi az irányítást: egyszerűen készíthet egy előzetes felmérést, hogy egyáltalán érdemes-e piacra dobnia az ingatlanát. A legkézenfekvőbb dolog természetesen az interneten megnézni, hogy a miénkhez hasonló ingatlanokat milyen áron kínálják.

Vigyázzon!

A tulajdonosok az esetek 90%-ában túlárazzák az ingatlanukat, mondván, hogy “értem, hogy ennyi az átlagár, de az enyém jobb, tehát többet ér, mint az átlag”.  És igaza van: Többet is ér – NEKI – aki benne lakik, de NEM a VEVŐNEK!

(gondolja meg: nem biztos, hogy többletértéket jelent az érdeklődőnek pl. a zseniálisan beépített lodgia, amelyet az Eladó kétkezi munkájával alkotott)

– Az ingatlannak ezt a vélt értékét nevezzük “előszereteti érték“-nek. (előszereteti érték: amikor olyanok vesznek részt az ingatlan beárazásában, akik érzelmileg kötődnek az ingatlanhoz.) – Ez lesz az első vadhajtás, amit le kell faragni az árunkból…

Az árazás első megközelítésére használjuk inkább az ingatlan értéktérképeket (pl. otthonterkep.hu, vagy az OTP Bank értéktérképét, ahol az ingatlanunk kategóriájára szűkített jellemző árakra kapunk útbaigazítást.

Így fogjunk neki a házi piackutatásnak:

Néhány ingatlan portál (ingatlan.com, ingatlanbazar.hu, jofogas.hu, stb.) adatbázisában szűrjön rá a saját ingatlana paramétereire, és az árak alapján rendezze sorba az ingatlanokat (a vevők is ezt teszik!). A kilistázott ingatlanok ár szerinti felső 1/3-át vesse el, és az alsó 2/3 átlagárából vonjon le 10%-ot. (a felső 1/3 a túlárazott ingatlanok csoportja, a 10% pedig az általános alku mértéke)

Annak megfelelően, hogy mennyire sürgős az eladás, – módosíthatja az elvetett ingatlanok arányát: ha sürgős az eladás, akkor az alacsonyabb árúakat vegye alapul.)

Figyelem! Az ingatlan értékét sok minden befolyásolja, ezért ezt az árat csak iránymutatónak használja! Az ingatlan értékbecslés ettől lényegesen komolyabb munkafolyamat, amely megalapozott információkra és tényekre épül.

A laikusok számára Magyarországon nem áll rendelkezésre hiteles információ-forrás (adatbázis), amelyből összehasonlító adatokkal ki lehetne számítani a reális értéket. Azonban az értékbecslő (és itt nem arra gondolok, akinek papírja van róla-, hanem arra, aki az Ön ingatlanának területén gyakorlati ismeretekkel-, és valós piaci információkkal rendelkezik) meg tudja mondani, hogy a közelmúltban értékesítésre került – tehát nem a hirdetési árakról van szó (!) – hasonló ingatlanok értéke alapján az Ön ingatlanának értékcsökkentő és értéknövelő tényezőit figyelembe véve mennyi lehet az ingatlana aktuális piaci értéke.

A teljesség igénye nélkül néhány főbb értékbefolyásoló tényező: • az ingatlan helyszíne, a telek mérete-, fekvése-, megközelíthetősége-, • az infrastrukturális ellátottság, közműellátottság. • a felépítmények mérete, műszaki állapota és korszerűsége. • az ingatlan tulajdoni viszonyai, piacképessége (terhek, jogok, stb.) • az aktuális piaci viszonyok, (mire és hol van kereslet, mekkora a kínálat).

A mindezeket figyelembe vételével kiszámított érték hitelességéért az értékbecslő felelősséget vállal !!!

Ha viszont egyszerűbb módszerekkel szeretne információhoz jutni, sétáljon el ahhoz az ingatlanügynökséghez, aki speciálisan azzal a területtel foglalkozik, ahol az Ön ingatlana található. Na nem azért, hogy rögtön megbízást adjon…

Az ingatlanügynökség – mint információ forrás

Az ingatlanközvetítők fontos információ forrást jelenthetnek az ár helyes meghatározásához és a piaci helyzet felméréséhez. Érdemes néhány – az eladni kívánt ingatlanunk területén tevékenykedő-  szakértővel beszélgetni egy kicsit, mert sok időt és bosszankodást spórolhatunk meg azzal, ha már az értékesítés elején lesegítik a piacon még járatlan eladóról a rózsaszín szemüveget.

Persze nem mindegy, hogy kihez fordulunk szakmai tanácsért. Ingatlanközvetítőből sokfajta létezik, de kortól, nemtől és vállalati hovatartozástól függetlenül két elég jól megkülönböztethető csoportra osztható (valószínűleg lesz majd tippje, hogy melyik a kisebb csoport):

1.    A SZERENCSELOVAGOK – akik nagy mellénnyel-, de kevés tapasztalattal rendelkeznek, ezért nem ők lesznek a mi embereink.

2.    Az ELHIVATOTTAK – akik szakmájukat hivatásnak tekintik, és felelősséggel végzik munkájukat. Ők rendszerint már hosszabb ideje (min 1-2 éve) a szakmában dolgoznak.

Ha megtaláltuk az emberünket (amiben segítségére lehet a www.ingatlanspecialistak.hu weboldal is) mondjuk el őszintén neki, hogy mit tervezünk és kérjük meg, hogy segítsen egy rövid szóbeli piaci értékeléssel megállapítani ingatlanunk reális piaci értékét.

Joggal kérdezheti meg, hogy miért igazítana útba egy ingatlanos egy olyan eladót, aki nem akar az értékesítésre megbízást adni számára?

Előfordulhat, hogy önzetlenül nem ad információt az ingatlanközvetítő, de ha ezzel találkozik, akkor Ön nem a jó szakemberhez fordult, mert az okos ingatlanos fog tudni hasznos naprakész piaci információt adni, és azt is el fogja mondani, hogy ő mivel tudná Önt a célja elérésében segíteni. Ezek alapján Ön eldöntheti, hogy később visszatér-e ehhez az ingatlanoshoz, vagy sem.

A fenti módszerek egyikével (vagy kombinációival) meghatározott áron pedig megkezdődhet az értékesítés – ennek bevált gyakorlati eszközeit ismerheti meg a következő részben!

 


Az Ingatlanspecialisták Önnek időt spórolnak!

Fontos Önnek, hogy ingatlanát a leggyorsabban  – a lehető legmagasabb áron értékesítse?

Ide kattintva válassza ki saját specialistáját – és kérje ki véleményét!