fbpx

Hogyan Válasszon Ingatlanközvetítőt?

Egy jó ingatlanközvetítő feladata, hogy szakértelmével, tapasztalatával, piacismeretével segítse és képviselje Önt egy olyan piacon, amelyre az emberek nagy része az életben csak néhányszor merészkedik ki – az ingatlanpiacon.

Hogyan lehet eldönteni, hogy a rengeteg ajánlkozó közvetítőből melyiket válassza?

Segítünk pár fontos szemponttal.

1. Válasszon helyi tapasztalatokkal rendelkező céget

Mindenki a saját környékét ismeri a legjobban, de ez a nyilvánvaló tény egy ingatlan piacra kerülésénél válik igazán fontossá. Mindenképp olyan közvetítőt válasszon, amelynek más eladó ingatlanjai is vannak a környéken. Az ilyen cég ismeri az árakat, a környék jellemzőit, közlekedését, társadalmát, a lehetséges érdeklődőket, azok anyagi lehetőségeit. Bátran kérdezze meg közvetítőjelöltjét, hány ingatlant hirdet errefelé, mióta van jelen az Ön környékén.

2. Szerezzen minél több információt közvetítőjéről

Ne csak egy árva mobilszám vagy email cím legyen az egyetlen, amit tud a cégről. Olyan közvetítőt válasszon, amelynek van címe, rendes irodája, honlapja. Érdemes egy internetes keresőbe is beírni a cég vagy az ügynök nevét, hátha mások már leírták a tapasztalataikat. Ha tud, hagyatkozzon megbízható ismerősei ajánlására, tapasztalatára.

3. Keresse a régóta a piacon lévő cégeket

Nem véletlenül dicsekednek a cégtáblák az alapítás dátumával, hiszen a régi, jól felépített, biztos lábon álló cégek rendszerint tényleg megbízhatóbbak. Különösen igaz ez az ingatlanpiacra, ahol sajnos nem ritka, hogy az újonnan alakult cégek nem tudnak hosszabb ideig talpon maradni.

Ha teheti, támaszkodjon egy régebbi cég tapasztalatára.

4. A közvetítőt kérdezze úgy, mintha állásinterjún lenne

Ön munkát, és az elvégzett munkáért pénzt ad az ingatlanosnak. Természetes tehát, hogy hasonló kérdéseket tehet fel neki, mint egy állásinterjún szokás. Kérdezzen rá, milyen végzettsége van, főállásban foglalkozik-e ingatlanokkal, milyen szakmai tapasztalatai vannak. Feltétlenül mondassa el vele a hirdetési stratégiáját: milyen újságokban és honlapokon fogja hirdetni az ingatlant, milyen érdeklődésre számít, vannak-e már vevőjelöltjei.

5. Tisztázzák a szerződés feltételeit

Az ingatlanközvetítővel kötött megállapodást írásos szerződésben fogják rögzíteni. Tisztázza előre, milyen feltételek vonatkoznak Önre, pl. a szerződés szerint kizárólag ennél a közvetítőnél hirdetheti-e az ingatlant (ez a kizárólagos szerződés), vagy megbízhat-e másokat is. Egyértelműen állapodjanak meg a közvetítő díjáról is.

Az ingatlanközvetítői szerződések formanyomtatványok, ennek ellenére lehet változtatni rajtuk. Kérje el előre a szerződést, és ha indokoltnak tartja, nyugodtan javasoljon módosítást. Ha erre nem hajlandó az ingatlanos, akkor keressen másik közvetítőt.    (forrás: ingatlan.com 2017)

Rajta!

 

 

 

 

 

Kommentek