fbpx

Ingatlanpiaci Hírek, Információk

2024.07.10

Az egymást követő második évben is visszaesett az ingatlanpiac az Európai Unió legtöbb tagállamában. Az Eurostat 2023-ról 16 ország számait kapta meg, ezek közül csak háromban – Cipruson, Lengyelországban és Írországban – nőtt az adásvételek száma az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar mutató az egyik legrosszabb az egész unióban. Nálunk egy év alatt 24,5 százalékkal esett vissza a forgalom, ennél nagyobb mínuszt csak az osztrák és a luxemburgi piacon mértek.

Magyarországon is sorozatban a második évben volt látványos esés. 2022-ben 14 százalékkal csökkent a lakáseladások száma, ebből sikerült még majdnem a negyedével visszaesni egy évvel később.

Azt már a Központi Statisztikai Hivatal adataiból tudjuk, hogy valószínűleg a tavalyi utolsó negyedévben már megfordult a trend, akkor már majdnem 10 százalékkal több lakást és házat adtak el, mint 2022 utolsó hónapjaiban. A gyenge éves adatot persze ez már nem menthette meg. Azt is a KSH tette közzé, hogy a legnagyobb visszaesést az új lakásoknál mérték, azokból 56 százalékkal kevesebbet tudtak tavaly eladni, mint 2022-ben.

forrás: https://hvg.hu/ingatlan/20240709_EU-magyar-ingatlanpiac-lakas

Kommentek