fbpx

Ingatlanvásárláshoz 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás! / #ingatlan finanszírozás /

Az ingatlanok eladási árának jelentős növekedésével sokan azt a következtetést vonják le, hogy számukra nem megvalósítható, hogy saját otthonuk legyen. Ez sok esetben azonban nem igaz, hiszen számos állami támogatás érhető el otthonteremtésre, ami segítené megvalósítani az ügyfelek álmait.

A jelenlegi állami támogatások megalkotói a jogszabályi előírásokban a fiatal házasokat részesítik a legnagyobb előnyben. Fiatal házasnak minősül az a házaspár, akinek legalább az egyik tagja (mindegy hogy a férj vagy a feleség) 40 év alatti. Az életkort csupán az állami támogatás igénylésekor nem pedig a folyósításkor nézik.

A fiatal házasokat azért érdemes kiemelnünk, mert az állami támogatások előnyben részesítik őket. Ez abból adódik, hogy már házasok és alacsony az életkoruk, tehát a családalapítás küszöbén állnak. Erre épül, hogy a jogszabály számukra lehetővé teszi, hogy nem csak a meglévő gyermekeikre igényelhetnek támogatást, hanem a később születendő úgymond bevállalt gyermekek után is. Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy a jogszabály megalkotójának az volt a fő célja, hogy növekedjen a magyar lakosság száma. Hiszen akár 3 gyermeket is lehet vállalni, ami egy építkezésnél vagy új építésű ingatlannál akár 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást (CSOK és Babaváró támogatás) és 15 millió forint kedvezményes CSOK hitelt jelenthet.

A Babaváró támogatás (Babaváró hitel) nem csak egy kamatmentes hitelt jelenthet, hanem a később érkező gyerekek optimális idejű megszületésével egy tíz millió forintos vissza nem térítendő támogatássá alakulhat, ami nagy ajándék a család számára.

A fentiekből kiderül, hogy igen nagy a tét és egy rossz döntés vagy a megfelelő információ hiánya 20 millió forint ablakon kidobott pénzt jelent azoknak a fiataloknak, akik már házasok és 3 gyereket terveznek.

Azok, akik nem házasok vagy túl vannak a 40-ik életkorukon a CSOK csak a meglevő gyermekeik után jelent vissza nem térítendő támogatást.

A Babaváró támogatás szintén házassághoz kötött, itt azonban eltérő az életkor elvárás a CSOK-étól, hiszen ennél a formánál a feleség a mérvadó, aki nem töltheti be a 41. életévét, azonban itt a férj életkorát nem vizsgálják.

Aki mindkét támogatásra igényt tart (CSOK és Babaváró) és most szeretné elkölteni, de még nincs gyereke, nyugodtan fellélegezhet, ha a két lent kiemelt helyzet valamelyike fennáll az esetében:

  • Házasok és a feleség életkora 40 év alatt van.(Ilyenkor a házaspár női tagja minden feltételt egymagában teljesít)
  • Házasok és a feleség életkora 41 év alatti és a férj pedig 40 év alatt van (a CSOK-nál a férj életkora is elfogadható a fiatal házasok vizsgálatánál).

Helyettesíthető-e az ingatlanvásárláshoz szükséges önerő állami támogatással?

Az elmúlt időszakban az eladó ingatlanok árai jelentősen megnövekedtek. Ezért a fiatalok számára már nem csak a kiszemelt ingatlan árának az előteremtése jelent nagy gondot, hanem egy lakáshitelhez szükséges önrész is.

A jelenlegi törvények minimum 20%-os önerőt írnak elő. Ez helyettesíthető pótingatlannal. Ez lehet a szülőké, rokonoké vagy barátoké is. Ilyenkor a célingatlan mellett ezt is megterheli a bank. A másik lehetőség, hogy kiaknázzák az állami támogatásokat, ami szintén minősülhet önerőnek.

Sokan feledkeznek meg arról, hogy jelentősen megnövekedtek az elérhető támogatások formái és azok igényelhető összegei is. Az elérhető összegek emelkedése mellett a kormány a felhasználásra jogosultak számát is nagymértékben kibővítette.

Milyen támogatások léteznek?

  • CSOK (maximum 10 millió forint vissza nem térítendő)
  • Babaváró támogatás (maximum 10 millió forint kamatmentesen, ami vissza nem térítendő támogatássá is alakítható)
  • CSOK hitelek (maximum 15 millió forint kamattámogatott hitel)
  • Falusi CSOK és ÁFA visszaigénylés (maximum 10+5 millió forint vissza nem térítendő)

Kérje személyre szabott tájékoztatónkat kollégánktól itt:

Várkonyi Ádám az ingatlanspecialistak.hu hitelszakértője szakmai blogjában részeletesen beszámol a fentiekről, számos hasznos információkkal kiegészítve. Ezeket az információkat az Érdemes felhasználni az állami támogatásokat lakásvásárláskor című blogbejegyzésen a fenti linken tekintheti meg.

 

Kommentek