fbpx

Messze vagyunk még a Nyugat -Európai lakásáraktól?

Budapesten sokkal hamarabb össze tudod rakni a lakásod árát, mintha Portugália fővárosában, Lisszabonban laknál. - Ez viszont azt is jelentheti, hogy van még hová növekednie a lakásáraknak itthon ...
Portugália fővárosában, Lisszabonban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára májusban 4825 euró volt, ami a mostani árfolyamon közel 1,7 millió forintot jelent. Vagyis egy 100 négyzetméteres lakás majdnem 170 millió forintos áron szerepel a kínálatukban.
Budapesten az ingatlan.com adatai szerint 750 ezer forint a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon, azaz 75 millió forint lenne egy 100 négyzetméteres lakóingatlan, vagyis a lisszaboni összeg kevesebb mint fele. 
 
A tavalyi nettó átlagfizetések alapján a szóban forgó lisszaboni lakáshoz 34 évi jövedelemre van szükség, Budapesten viszont elég ehhez 22,5 év. Összességében tehát a magyaroknak 34 százalékkal rövidebb idő alatt jöhet össze egy fővárosi lakás.
 
forrás: https://tudasbazis.ingatlan.com/piaci-elemzesek/magyarorszag-portugalia-maskepp-hol-mennyit-kell-dolgozni-egy-sajat-ingatlanert/

Kommentek