fbpx

Tovább emelkednek a lakásbérleti díjak?

Folyamatosan emelkednek a bérleti díjak, de még nem érték el a a pandémia előtti szintet.

A KSH legfrissebb statisztikái alapján 2022. februárjában a bérleti díjak Budapesten majdnem elérték, országos szinten pedig túl is szárnyalták a 2020. januári csúcsidőszak értékeit.

Az előző hónaphoz viszonyítva országosan közel 2%-kal, a fővárosban 1,5 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

Éves szinten pedig 16,1 (országos) és 16,5 (Budapest) százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus miatt hazánkba érkező menekültek már most egyértelműen növelik a keresletet a bérlemények iránt, azonban az, hogy ez egy rövid távú folyamat-e vagy a hazánkba érkező ukrán lakosok hosszabb távon is jelen lesznek-e a piacon, most még nem megjósolható.

A járványhelyzet elmúltával az egyetemi és főiskolai hallgatók is feltételezhetően nagyobb számban fognak megjelenni a nyár folyamán a bérleti piacon, és a turizmus területén tapasztalható növekedés is a rövid távú lakáskiadás iránti igény bővülését vetíti előre.
Viszont az infláció miatt a bérbeadásból származó reálértékű hozamok jelentősen csökkennek, tehát a tulajdonosoknak emelni kell az árat, ha értéken akarják tartani befektetésük hozamát.

Forrás

 

Kommentek