fbpx

Mi várható a piacon az év hátralévő részében?

Az ingatlanpiac alakulása egy Etikus Ingatlanos szemével

Az elmúlt időszak mindenki számára nem várt nehézségeket tartogatott.

Ha valaki ingatlant akar venni/eladni a közeljövőben, abban biztos felmerült már a kérdés, hogy mikor van az a pont, amikor érdemes lépni, mikor lehet tudni, hogy már stagnál a piac és mikor van az a pont, mikor a legtöbbet ér az évek alatt összekuporgatott vagyon?

Amikor valakivel összefutok, általában az első kérdések egyike, „Hogy megy most az ingatlan piac? Mikor érdemes vásárolni?”. Azt szoktam mondani, hogy a piaci szereplők jelenléte jelentősen csökkent (főleg a COVID 19 miatt), de akik mozgolódnak, azok általában komoly eladási/vételi szándékkal teszik ezt

A „svájcifranklavina” idején már ingatlan értékesítőként dolgoztam, gondoltam megosztom az akkori tapasztalataimat és ennek tükrében megírom, hogy szerintem mi várható a közel jövőben.

Egy válság akár 4-5 évig (svájci jelzáloghitel válság 2008-2014) is eltarthat, de melyik az az időszak, amikor vásárlóként a jónál nem kell jobbra várni.

Több nézőpont is van ezen a téren:

  • Egyik szemlélet szerint a válság végén érdemes vásárolni, addigra kerülnek annyira „kényszerhelyzetbe” az eladók, hogy megfelelő ár alku pozícióval lehet elérni nagyon alacsony ingatlan árakat. Aminek van is valóság alapja, ha a 2008-as válságot vesszük alapul. A 2007-ben plafonon lévő árak 2011-ben érték el a legalacsonyabb szintet.
  • A másik elképzelés, hogy a legelején érdemes, mivel az emberek válság / jövedelem bizonytalanság érzete ezen a ponton a legmagasabb.
    (A jelzáloghitel válságot figyelembe véve, például az áresés 40%-t sikerült produkálni a piacon az első években.)

Hangsúlyoznám, ez mindenki részéről csak becslés, hogy a jelenlegi válság milyen időtartamú és mértékű lesz az ingatlan piaci árak tekintetében.

Ezt bizonyítja, hogy 18 pénzintézet különböző becslést tett közzé (9-40% közé teszik a visszaesést).

Major Wall Street forecasts for second quarter 2020 GDP are dire.

(forrás: https://internewscast.com/market-and-macro-data-signal-covid-19-economic-crisis-will-be-worse-than-in-2008/?fbclid=IwAR2rwo5_jP1oNkbsz3dYkRCPFNnRGl9UXxkXBJOzYOmE0gjg9RrI5G12koo)

Úgy gondolom, hogy ezektől függetlenül a leglényegesebb, az a vásárló erő mértéke. Szerintem a válság első évét követően érdemes vásárolni, hiszen addigra a piac összehozza a teljes esés nagy részét. Én nem várnék 4-5 évet, hogy kivárjam a várhatóan legalacsonyabb árat. Inkább az elején nagy kínálatból válogatnék és az ingatlan árcsökkenését akár kiadás formájában várhatóan „visszanyerném”.

Akik hitelből szeretnek vásárolni, nekik is más a fontossági sorrend. Nekik az adott héten kell tájékozódni az adott banknál, mivel nem erős túlzással mondhatom, hogy naponta változnak a feltételek, például, hogy a hitelhez 20-30% vagy akár 40%-os önerő szükséges.

Az eladói oldal tekintetében azt javaslom, kezdjen el mielőbb értékesíteni reális piaci áron, nem ajánlatos kivárni, hogy hátha jobb lesz januárban a helyzet…

Már most a „karanténállapotot” követően észlelhető, hogy az ingatlan hirdetések száma nő, ami hamarosan túlkínálati piacra enged következtetni. Az elmúlt években nagy rohamban nőttek az ingatlan árak (sokak szerint irracionálisan is), a tulajdonosok is könnyebben el tudták adni akár a túl árazott ingatlanjaikat is. 

Eladni egy túlkínálati piacon mindig nehezített pálya, ilyenkor érdemes minél több eszközt bevetni a sikeres eladás érdekében (home staging, videó bejárás…), amivel ki tudunk emelkedni a tömegből. 

Szénási Viktória 

Etikus Ingatlanos

Kommentek