fbpx

Miért pont a specialista?

A sajtó, a média, az egész szakma forrong.

A fogyasztók az ingatlanosokat,

az ingatlanosok a vevőket és eladókat szidják.

 

Mindenki a másikra mutogat, mindenkinek van egy storyja és egy fájdalmasan rossz emléke a másikról. Pedig, kérem szépen ugyanabban a kicsi országban, ugyanazon a piacon vagyunk mindannyian: vevők, eladók, értékbecslők, ingatlanosok. Mindannyian itt élünk ezen a 93000 nKm-en és az együtt megtermelt javakon osztozunk, vagy épp veszekszünk, sokszor még a szerepeink is felcserélődnek.

 

Pedig nagyon egyszerű a helyzet. Egy üzleti tranzakció két oldalán vagyunk.

Bárki számára, bármilyen más relációban, bármilyen más termék esetén kinyitom az ajtót, vásárolok, fizetek majd bezárom az ajtót lezárva ezzel a tranzakciót (jó esetben nincs garanciális problémánk) .

 

De miért is van ez másként egy ingatlanforgalmazási ügy kapcsán?

  • Miért is szigorították meg a szabályozást és kötötték ügyvéd jelenlétéhez annak idején ezt az egyszerű adásvételnek tűnő folyamatot?
  • Miért van külön (FÖLD)hivatala pont ennek az ügyletnek?
  • Miért pont ennek az iparágnak lett saját (ingatlan) maffiája?
  • Miért van az, hogy életünk sokszor legnagyobb vagyona köré ekkora feneket kerítünk!

 

Pont ez a kulcskérdés.

 

Életünk során megkeresett, vagy akár szüleink, nagyszüleink verejtéke árán összegyűjtött forintok elköltéséről beszélünk. A hitelekkel sokszor évtizedekre kötelezzük el magunkat, hogy vásárolhassunk.

Fura szokás ez a tulajdonhoz való ragaszkodás.

 

Ha körültekintünk a nagyvilágban, talán kis hazánk az első 10 olyan ország között van, ahol ilyen magas arányban létezik az ingatlan vagyon saját tulajdonként. Ma Magyarországon a lakosság 80%-a saját tulajdonú ingatlanban él. Ezen az a trend sem változtat sokat, hogy az emberek befektetés célú lakásokat vásárolnak, hogy azokat a busás haszon reményében – vagy legalább kicsit jobban, mint a banki betétek után járó kamatszint - bérbe adják.

 

Jó, ha tudjuk, hogy ma ebben az országban mindenki ugyanolyan jól ért az ingatlanközvetítéshez, mint a focihoz.

 

És aki így gondolja és maga próbálkozik akár eladói, akár vevői oldalon bizony épp a fent részletezett értéket teheti kockára.

 

Ma még Magyarországon a mi szakmánk csak egy picit jobb hírű, de mindenképpen divatosabb, mint a porszívó ügynöki.

 

Érintettként nézzünk magunkba és lássuk át e szakma bonyolultságát, tekintsünk bele a rejtelmeibe és ne csak azt gondoljuk róla, hogy a könnyű meggazdagodás egyik legjobb forrása. Lássuk át ennek a munkának a komolyságát, a felelősségét, a hozzá(nk) adott értékét, mindazt, amit az ingatlanközvetítő, az értékbecslő, a szakember, AZ EMBER, és nem egy CÉG nyújt számunkra.

 

Mert márkanevet akárki építhet, de személyiséget, empátiát, megértést, tapasztalatot, tudást csak egy másik EMBER adhat. Lássuk és láttassuk meg az embert a szakma mögött, amit mi naprakészen gyakorlunk.

 

Legyünk tisztába magunk is vele, hogy mennyi buktatója van az igazi jó vételnek, mennyi idő és energia megy el arra, hogy egyszer igazi megelégedettséggel hajtsuk a párnára fejünket új otthonunkban.

 

E szösszenet írója az ingatlanközvetítő szakma szerelmese.

 

14 évvel ezelőtt elkezdett pályafutásom idején – ha rajtam múlt volna- szerettem volna elkormányozni ezt a szakmát abba az irányba, ahol tudás alapú, IT-vel támogatott rendszerek segítségével szakemberek végzik ezt a tevékenységet, ahogy ezt valaha tanultam és láttam az Egyesült Államokban.

 

A megszerzett tudás és tapasztalat érték és „tizen-évet” dolgoztam és vártam rá, hogy megismerhessem azt a mai magyar feketeöves szakembert  - az ingatlanspecialistát, aki mindezen értékek hordozója.

 

Ez a különleges lény annak a világnak a terméke, amelyben fontos a tudás, ahol érték a tapasztalat, ahol tanácsadóként segítheti ezt a korábban részletezett bonyolult folyamatot.

 

Sok százezer tranzakcióval később, most 2016-ban azt mondom, hogy ebben az ideális világban, egy a szakma nagy része által aláírt Etikai Kódex útmutatása alapján működő iparág legjelesebb képviselő lehetnek ők.

Kiválasztottak és ezért kiválasztódnak a szürke, fásult tömegből.

 

Hogy is szokta mondani Steve Jobs?

 

„Engedjék meg, hogy megismertethessem Önökkel” az Ingatlanspecialistát,

az ingatlan iparág Apple szintű kategóriáját!

 

 

Kommentek