fbpx

Nem lesz már olcsó lakás, de még érdemes belevágni!

Nem lesz olcsó egyhamar a lakás!

Folyamatosan emelkedik a lakásépítés munkaerő költsége és a kereslet is erős, így az építtetők egyhamar nem fognak árat csökkenteni, sőt, inkább a növekedés lesz a valószínű. Bár ez talán az eddigieknél lassabb ütemű lesz. Igaz jövőre újabb könnyítések jöhetnek a lakást vásárlóknak.

Amikor 2008 után évekig estek a lakásárak az elemzők folyton azt mondogatták: majd jövőre, legfeljebb egy-két év múlva kilábalunk a gödörből. Csakhogy az ígért, várt 1-2 év helyett 5-6 év lett, mire valóban kezdtek megjelenni a vásárlók, és elindult felfelé az ingatlanpiac.

Persze ha nálunk valami elindul… De sajnos (vagy az eladóknak szerencsére) az ingatlanpiac mindenütt a világon egy hosszú vasúti szerelvényhez hasonlítható: igen lassan gyorsul be, de ha már egyszer robog, akkor a féktávolsága is óriási, még sokszor akkor is viszi a lendület, ha arra amúgy nem lenne magyarázat.

A mostani áremelkedésre azonban egyelőre nagyon is vagy magyarázat. Nálunk hét éven át alig épültek lakások, miközben a családok gyarapodtak és szétmentek, nőttek közben a jövedelmek, az igények és egyre több a munkalehetőség a régióközpontokban és környékükön.

Aki tehát a városokban, különösen a fővárosban keres lakhatási lehetőséget, az (csak ha nem korlátlan a pénztárcája) egyre kevésbé talál megfelelőt. Ennek megfelelően egyfajta hiány-piac alakult ki, ahol a kurrens termékekért szinte bármennyit el lehet(ett) kérni. (Persze a befektetési vásárlók és a rövid távra lakást kiadók kezdték felhajtani az árakat 2014-ben, de tavaly már megjelentek a lakást keresők is.)

Sokan a 2015-ös piaci rally után arra számítottak, hogy a lelkesedés alábbhagy. Ám ekkor jött a kormányzati áfa csökkentés, a CSOK és az áfa-visszaigénylés lehetősége, ami még rátett egy lapáttal. Az említett, központi fekvésű lakások még idén is újabb 20-25 százalékkal drágultak meg.
Most nézzünk olyan esetet, ha valaki új lakást szeretne. A nemrég véget ért budapesti őszi új-lakás kiállításon immár közel 10 ezer új lakást kínáltak, és ami igazán meglepő: az árak – ha nem is az év elejét jellemző mértékben – de tovább növekednek, mert a kereslet továbbra is élénk. Különösen a jó helyen lévő lakások iránt. Az ezeket felépítő brigádok viszont emberhiánnyal küzdenek, így az építtetőknek 20-30 százalékkal nőnek a munkaerő-költségeik!

Hatalmas könnyebbség, hogy változtak, enyhültek a CSOK szabályai. A lényeg, hogy már egy építési engedéllyel rendelkező társasház esetén is el lehet indítani a CSOK igénylést, így az utolsó vételár-részletekre már el is költhető a támogatás, nem csak költözéskor lehet egyáltalán megigényelni, mint eddig.

Ez azt jelenti, hogy még ma is érdemes új lakást lekötni, persze csak megbízható, jó referenciákkal rendelkező fejlesztőknél.

forrás: bankkalkulator.hu
2017.01.30.

Kommentek