fbpx

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Könyv ajánló:

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Stephen R. Covey

 

A könyv fő üzenete az, hogy nem gyorsan alkalmazható technikákra van szükségünk, hanem mélyen, emberileg kell megváltozunk és fejlődünk.

Olyan jellemvonásokkal kell rendelkeznünk, mint  az őszinteség, az alázatosság, a hűség, a mértéktartás, a bátorság, az igazságosság, a türelem, az egyszerűség, a szerénység, és az aranyszabály (viselked úgy másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled szemben viselkedjenek mások.)

 

Ez a hét szokás tehát nem hétköznapi kis rutin, hanem mélyen gyökerező jellembéli szokás.

 

1. Légy proaktív!

Vállalj felelősséget a tetteidért, gondolataidért, helyzetedért, érzéseidért! Ne hibáztass másokat, hanem cselekedj!

 

2. Lásd a célt!

Tudd, hogy mit akarsz! Képzeld el, hogy mit szeretnél, milyen embernek lássanak mások! Minden dolog kétszer valósul meg: először a képzeletünkben, aztán a valóságban. Képzeld el, amit akarsz! Csinálj küldetésnyilatkozatot magánszemélyként, sőt családként és cégként is, közösen a többiekkel!

 

3. A fontosat először!

A legtöbben a nap során folyamatosan tüzet oltanak, ezért nincs idejük a legfontosabb tevékenységekre. Emlékezz a négy negyedre, és tudatosan figyelj, hogy a Q2-ben legyél a legtöbbet! Csinálj heti tervet, ahová bekerülnek a Q2-es feladatok!

 

4. Legyen WIN-WIN!

Tartsd szem előtt mások érdekeit, és ne fogadj el olyan megállapodásokat, ahol valaki veszít! Ezzel építed a kapcsolataidat, és értéket teremtesz a partnereidnek. Ez sokkal több helyzetben kivitelezhető, mint elsőre gondoljuk, csak egy kicsit több időt és energiát kell beletenni, hogy megértsünk másokat.

 

5. Elsőként érts meg másokat!

Szokj le arról, hogy azért hallgatsz másokat, hogy válaszolj, vagy tanácsot adj! A célod a megértés legyen! Ha sikerül mélyen megértened a partnered, akkor sokkal könnyebb lesz megfelelően tálalnod a megoldást.

 

6. Teremts összhangot!

Ne egyéni teljesítményben gondolkodj, hiszen mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Az emberek remekül kiegészítik egymást, ha megteremted az ehhez megfelelő környezetet!

 

7. Élezd meg a fűrészt!

Tartsd fitten magad az élet 4 legfontosabb területén: testileg, lelkileg, szellemileg és szociálisan! Ezek Q2-es feladatok, tehát vidd fel őket a heti tervedbe!

 

Mindezek valódi paradigmaváltást igényelnek.

A jellembeli fejlődés nagyon nehéz, de tudnod kell, hogy sikeresebb leszel általa!