fbpx

Az összpontosítás törvénye

Ez az a törvény, amely meghatározóan befolyásolja életed, és nagyban meghatározza sikerességed.

Ez egy meghatározó jelentőségű elv önbizalmad megszilárdításának és megőrzésének szempontjából is.
Az összpontosítás törvénye kimondja, hogy bárminél időzöl el huzamosan gondolatban, az előbb-utóbb megjelenik valóságodban.

Ha egy bizonyos tárgyon jár az eszed, ha csak nála időznek gondolataid, az pontosan olyan, mintha rendszeresen öntöznél és trágyáznál egy magot. Az összpontosításnak köszönhetően e magocska gyorsabban növekszik tapasztalatvilágodban. Minél többet forognak gondolataid egy konkrét tárgy vagy célkitűzés körül, szellemi képességeid annál nagyobb hányadát szenteled ama bizonyos tárgy vagy cél valóra váltásának.

Az összpontosítás törvénye ad magyarázatot arra, hogy miért jár kéz a kézben az egyetlen cél melletti rendíthetetlen elkötelezettség az igazán nagy emberi teljesítményekkel. Azért érhetnek el egészen hétköznapi emberek rendkívüli eredményeket, mert képesek figyelmüket mindennemű zavaró tényező kiküszöbölésével egyetlen tárgyra összpontosítani.

Peter Drucker mondta egyszer, hogy valahányszor egy jól elintézett ügyet találsz, egy ,,küldetéstudattól hajszolt rögeszmést" kell keresned a háttérben.

E szellemi törvény egyenes következménye, hogy ha egy átlagos képességekkel bíró ember összes szellemi képességét latba veti egye len cél elérése érdekében, gyakran sokkal többre jut, mint egy látszólag szerencsésebb adottságokkal rendelkező személy, aki szétforgácsol energiáját, mert egyszerre több célkitűzést igyekszik megvalósítani, vagy ahogy nagyon gyakran megesik, egyetlen cél mellett sem képes elkötelezni magát.

 

(Forrás: Bryan Tracy - Önbizalom című könyvéből)