fbpx

Hogyan kreálj az álmaidból célokat?

Ha Te is olyan vagy, mint mi, akkor már alig vártad, hogy dolgozhass a cégeden, a terveiden, az álmaidon! Meg akarod duplázni a bevételed, tele vagy ötletekkel, energiával, álmokkal!

Már tuti, hogy egy csomószor hallottad, hogy célokat kell kitűzni, könyveket olvastál a témában, tréningen is voltál, de talán mégse váltod őket valóra vagy csak keveset.

Jól célkitűzni egy készség, amellyel nem születünk, meg kell tanulnunk. És ebben se keresd a csodaszert, ugyanaz vonatkozik rá, mint minden más képességre: “addig csináld, amíg úgy nem maradsz!”

Összeállítottunk Neked egy 5+1-es sorvezetőt, amely segítségével az álmaidból célokat kreálhatsz, a többi már csak rajtad múlik!

Gyerünk, húzz elő egy új fehér lapot a fiókodból és ugorjunk neki a céljaidnak!

1. Mit akarsz?

Első lépésként beszélgess el őszintén magaddal.

Most légy önző és ne foglalkozz külső körülményekkel, vagy hogy mások mit várnak el tőled. Csak te számítasz! Csak a te vágyaid számítanak!

Milyen életet akarsz élni? Kikkel akarod ezt az életet? Kikkel akarsz együtt dolgozni?

Tipp: könnyebb, ha azzal kezded, mit NEM akarsz!
Fogalmazd meg magadban, milyen dolgokat, körülményeket, személyeket akarsz kizárni az életedből.

2. Vizualizáció

Ha megvan, hogy mit akarsz, akkor álmodozz róla, vagyis vizualizáld a kívánt eredményt. Koncentrálj a pozitív gondolatokra, érezd az illatokat, lásd a színeket, éld meg az érzéseidet.

Dale Carnegie elsők között fedezte fel és merte felvállalni az 1910-es évek elején, hogy az elménknek teremtő ereje van. Minden, amit magad körül látsz, először valakinek a fejében született meg és csak utána öltött fizikai formát.

Engedd el a realitás talaját és merj nagyot álmodni. Először tiltakozni fog a tudatos elméd, nem fogja hagyni, hogy irreális álmokat élj meg. Ne aggódj, ez normális. Tekints erre egyfajta játékként az elméddel.

Tipp: a reggeli, ébredés utáni órák a leghatékonyabbak a vizualizációra.

3. Határozd meg a területeket

Ha látod magad előtt a nagy képet, akkor most bontsd le az életedet területekre. Kezd ezzel a 17 résszel, de természetesen szabd magadra:
– család
– vállalkozás
– szenvedély
– egészség
– szabadidő
– hobbi
– emberi kapcsolatok
– barátok
– társadalmi élet
– lakótér
– a nagy miérted
– profit
– mentális, spirituális életed
– párkapcsolat
– hatalom, befolyásolás
– utazás
– adakozás

4. SMART célok felállítása

Most, hogy tudod mit akarsz, láttad is már magad ezt az életet élve és megvannak az álom életed területei, itt az ideje az álmokat célokká alakítani.

Az előző résznél meghatároztad, az életed mely területeihez akarsz célokat adni, most jön a fő kérdés:: mi kell ahhoz, hogy álmaid életét éld?

Amíg nem csinálsz a vágyaidból SMART célokat, addig azok csak álmok maradnak. Az emberek többsége itt akad el és ezért nem éri el a céljait. Mert azok valójában nem is célok.

Milyen egy SMART cél?

S – specific, vagyis jól meghatározott
M – measurable, vagyis mérhető
A – attainable, vagyis megvalósítható
R – results-oriented, vagyis eredményorientált
T – time phased, vagyis időben rögzített

A célokat jelen időben fogalmazd meg és írd is le őket. Kézzel, tollal papírra!

Jól meghatározott: félreérthetetlenül fogalmazz úgy, ha valaki elolvassa, akinek gőze sincs a céljaidról, akkor ő is ugyanazt értse alatta, mint te. Kerüld a “jó”, “sok”, “sikeres”, “hatékony”, tehát a megfoghatatlan jelzőket.

Mérhető: miből fogod tudni, hogy a cél teljesült? Határozd meg számmal, egy helyszínnel vagy körülménnyel.

Megvalósítható: azt mondtuk a vizualizációnál, hogy engedd el a fantáziád, álmodj nagyot. A céloknál viszont fontos, hogy reálisan megvalósíthatók legyenek. Ha kitűzöl egy irreális célt és nem éred el, akkor inkább frusztrált leszel, mint motivált.

Eredményorientált: ne az elvégzendő feladatokra koncentrálj, hanem a kívánt eredményre.

Időben rögzített: adj a célodhoz pontos határidőt.

Példa egy üzleti SMART célra:

Cégem, az XY Kft. 2018-as eredménykimutatása 30 millió forint adózás utáni eredményt mutat!

 

5. Tartsd magad az úton!

Ne áltassuk magunkat, nagyon könnyen fel tudjuk adni félúton a célokat. A kezdeti lelkesedést felváltja a lustaság, a motiválatlanság vagy a fókusz elvesztése.

Legfőbb magyarázat, hogy az azonnali eredményekre koncentrálunk. Nagyon nehéz úgy dolgozni egy célért, hogy a munka gyümölcsét nem látjuk rögtön, csak hetek, hónapok vagy évek múltán. Ezért nehéz leszokni a dohányzásról vagy ezért telnek meg az edzőtermek januárban, majd tűnnek el az új arcok februárban.

Ne aggódj, ez nem a te hibád, valamiért így vagyunk emberek összerakva.
De ez ellen nem küzdeni, az már a te hibád.

+1. A siker ünneplése

Ha elérted egy célodat, akkor figyelj arra, hogy jutalmazd meg magad. Bár általában már a cél elérése is jutalom, de motiválhatod magad egy ajándékkal. Például, ha eléred a kitűzött éves nettó profitot, akkor lecseréled az autód. Vagy elmész egy hosszú hétvégére a családoddal.

Összegezve, a jó célkitűzés olyan a sikernek, mint a borsó és a héja, nincs egyik a másik nélkül.
Tedd szokásoddá célok kitűzését és megvalósítását!
Nem fog azonnal könnyen menni, de ha elég kitartó vagy, magadévá teszed ezt a készséget és elnyered méltó jutalmad: álmaid életét élheted!

 

FONTOS: az igazán nagy célok elérésénél minden kedvünk elmehet, ha nem érjük el a kitűzött határidőre.
Ilyenkor nem a céllal van a baj, hanem a mellérendelt dátummal.
A cél maradjon változatlan, a határidőt változtasd meg!