fbpx

Illetékmentesség lakásvásárláskor – 2021-től!

CSOK támogatásgvásárolt ingatlanok (új és használt is) vagyonszerzési illetékét nem kell megfizetni, amelynek összege jelenleg a vételár 4 százaléka.

Mekkora összeg igényelhető?

Alapesetben a vételár 4%-a az illeték – ha nem kapcsolódik hozzá kedvezmény - lakásvásárlás esetén, amit nem szükséges megfizetni. Ez egy 60 millió forint összegű lakásvásárlás esetén 2,4 millió forint illetékelengedést jelentene.

Ki minősül gyermeknek?

CSOK támogatást szükséges igényelni az illetékmentességhez, vagyis a gyermekekre vonatkozó elvárások megegyeznek a CSOK-nál előírtakkal.

A támogatás szempontjából gyermeknek minősül:

  • A várandósság 12. hetét betöltött magzat.
  • A 25. életévét be nem töltött örökbefogadott és vér szerinti gyermek.
  • A 25. életévét betöltött megváltozott munkaképességű személy. (Ha ezen állapot legalább egy éve már fennáll, vagy várhatóan egy évig még fennmarad.)

Ki igényelheti a támogatást?

Az illetékmentesség feltétele, hogy CSOK támogatást – akárcsak egy gyermek után - is igényeljen a lakásvásárláshoz a vevő. Vagyis egyedülállók, házaspárok, élettársak is jogosultak lehetnek a támogatásra, amennyiben CSOK támogatást is igényeltek.

Illetékmentesség támogatás feltételei

  • Használt-, vagy újépítésű lakás vásárlása.
  • Legalább egy gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény igénylése. Vagyis valamennyi személyi és ingatlanra vonatkozó feltételt teljesítenie kell az igénylőnek, ami a CSOK támogatáshoz kapcsolódik.