fbpx

Drágulhatnak még az ingatlanok Budapesten?

Az elmúlt években rendre kétszámjegyű áremelkedés volt tapasztalható a budapesti ingatlanpiacon. Egyre többször merül fel a kérdés, hogy nem túlzó-e ez a szintű drágulás és az elért árszínvonal.

RÉGIÓS ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN VIZSGÁLVA A BUDAPESTI ÁRAKAT NEM LEHET TÚLZÁSRÓL BESZÉLNI: VARSÓHOZ VISZONYÍTVA OLCSÓNAK SZÁMÍTANAK A BUDAPESTI INGATLANÁRAK, PRÁGÁHOZ MÉRVE PEDIG KIFEJEZETTEN JELENTŐS A LEMARADÁSUNK.

Az elmúlt évek drasztikus áremelkedése inkább csak a túlzóan alacsony árakat szüntette meg. Régiós összevetésben Budapest még mindig nem számít drágának, miközben az egyik legélhetőbb uniós város a térségben – ez a kombináció vonzza a külföldi vevőket is.

 

A nagyvárosok esetén nem szokatlan az a tendencia, hogy az ingatlanárak elszakadnak a helyi lakosok fizetésétől. Ennek egyik oka a gazdagabb külföldi vevőkör megjelenése. Nem meglepő módon Budapest belvárosában egyre markánsabb súlyt képviselnek a külföldi vevők. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó V. kerületben a külföldi vásárlók aránya meghaladja a 30 százalékot. Ez pedig már egy olyan piaci súly, amellyel a külföldi vevők képesek befolyásolni a budapesti ingatlanok árát.

A KÜLFÖLDI VEVŐK SZEMPONTJÁBÓL KEVÉSSÉ AZ ELMÚLT ÉVEK ÁREMELKEDÉSE, INKÁBB AZ A DÖNTŐ, HOGY MIKÖZBEN BUDAPEST AKÁR VARSÓNÁL, AKÁR PRÁGÁNÁL, DE MÉG LONDONNÁL IS ÉLHETŐBB HELYNEK SZÁMÍT, AZ INGATLANÁRAK MÉG MINDIG LÉNYEGESEN ALACSONYABBAK.

Sok – például távol-keleti – vevő számára fontos, hogy az Európai Unió területén belül vásároljon.

További, a külföldi keresletet erősítő, és így árfelhajtó tényező lehet, hogy bár a lakásárak emelkednek, az élet Budapesten rendkívül olcsó. A Numbeo.com Cost of Living Indexe alapján a megélhetés Budapesten közel feleannyiba kerül, mint Bécsben vagy Londonban és 10 százalékkal olcsóbb Prágánál is, miközben a varsóival egy szinten mozog.

Sőt, annak ellenére, hogy a hazai vásárlók a magyar bérekhez képest már joggal úgy érezhetik, hogy a jövedelmektől egyre jobban elszakadtak és nagyon magasak a budapesti ingatlanárak, ki lehet mondani, hogy azok régiós és európai összehasonlításban is még mindig olcsónak számítanak. Különösen, ha figyelembe vesszük a város adottságait, árait, élhetőségét is – hiszen leginkább ez vonzza a külföldi vevőket. E tekintetben Budapest számos olyan nagyvárost utasít maga mögé, ahol az árak mind a jövedelmekhez képest, mind abszolút értékben a sokszorosai a hazai főváros ingatlanárainak.

És amíg a külföldiek szívesen jönnek hazánkba, szívesen fektetnek be, a kereslet tovább hajthatja felfelé az árakat.

Azért a korábbi évek áremelkedési üteme várhatóan lassulni fog, de hosszabb távon az európai nagyvárosokhoz való felzárkózás folytatódhat.

 

Kommentek