fbpx

Milyen költségekkel jár a lakásvásárlás?

Gyakran felmerül a kérdés a vevők részéről, hogy az ingatlan vételárán felül milyen költségekkel kell számolniuk egy ingatlan megvételekor, ezért itt összeszedtük ezeket.

Különösen fontos a gondos pénzügyi tervezés akkor, ha lakáshitelt is veszünk fel, mert a havi törlesztők kifizetését nem szabad félvállról venni.

 

Az ingatlan megvásárlásához kapcsolódó díjak

 

Visszterhes vagyonátruházási illeték:

Lakóingatlan vásárlásakor úgynevezett vagyonátruházási illetéket kell fizetnünk, ami alapesetben a vételár 4%-a. Ez azt jelenti, hogy például egy 30 millió forintos vételár esetén (30 MFT *0,04) 1,2 millió forint illetéket fog kiszabni az Illetékhivatal..

Ez az összeg azonban számos kedvezménnyel csökkenthető

  • ha 3 éven belül eladtunk egy másik lakást,
  • vagy nem adtuk még el, de tervezzük-, és a vásárlást követő 1 éven belül megvalósítjuk jelenlegi ingatlanunk értékesítését.
  • a válás miatti vagyonátruházás is illetékmentes,
  • az építési telek vásárlása után sem kell fizetni, amennyiben 4 éven belül felépül rá a lakóingatlan.
  • Az első lakásukat megvásárló 35 év alatti fiataloknak az illeték 50%-át elengedik, ám csak akkor, ha az ingatlan vételára 15 millió Ft alatt van.
  • az első saját tulajdonú ingatlan esetében kérhetünk részletfizetést a NAV-tól, amit általában meg is szoktak adni.

 

Ügyvédi költség:

Az ingatlanvásárlás ügyvédi költsége mindig a vevőt terheli, ennek díja általában a vételár 0,5-1%-a. 

Tulajdonjog bejegyzése:

A tulajdonjogunk földhivatali bejegyzésének 6.600 Ft a díja.

 

Ingyenes ingatlanjogi szaktanácshoz - vegye igénybe jogi tanácsadónkat!

 

 


Ingatlanközvetítés:

Az ingatlanközvetítő a vevő felé általában ingyenes, kivéve, ha az ingatlan felkutatásával előzetesen szerződésben külön meg nem bízta vevő.


Lakáshitellel kapcsolatos költségek

Havi törlesztő:

A többség, amikor lakáshitelt választ, általában csak a havi törlesztők összegével számol, hiszen ez lesz az a kiadás, ami a következő évekre, évtizedekre meghatározza a családi költségvetést.

Folyósítási jutalék:

A folyósítási jutalék a hitelfolyósításkor banknak fizetendő díj, aminek mértéke bankonként eltérő, de általában a felvett hitelösszeg 0-2%-a. Ezt a folyósítást megelőzően kell megfizetned, vagy a jóváhagyott hitelösszegből vonják le, vagyis ennyivel kevesebb pénzt kapsz.

(Egy 10 millió forintos lakáshitel esetében átlagosan 100.000 Ft-tal számolhatsz)

 

Melyik MOST a legjobb lakáshitel ???

 

A hitel átutalásának díja:

Lakásvásárlás esetén a hitelösszeget a bank elutalja az eladó bankszámlájára, aminek természetesen költsége van. Felső összege bankonként eltérő, de a plafon  100.000 Ft körül van.

 

 

Az értékbecslés díja:

Az értékbecslést minden esetben a bank által megbízott vállalkozás munkatársa végzi el, ennek költsége pedig az ügyfelet terheli. 
Az értékbecslés díja egy átlagos lakóingatlan esetében 30.000-40.000 forint körüli összeg. (A bankok ezt a költséget sokszor akciós jelleggel elengedik.)

 

Tulajdoni lap :

Lakáshitelnél 2-3 alkalommal is szükség van hiteles tulajdoni lap másolatra, melyek költsége 3600 Ft/darab. (A tulajdoni lap is azon költségek közé tartozik, amelyet a bankok egy része elenged az ügyfelek számára.)

 

Jelzálogjog bejegyzés díja:

Amennyiben jelzálogot kell bejegyeztetni az ingatlanra, vagy a bejegyzett jelzálogot kell módosítani, az minden esetben 12 600 forint kiadással jár.

 

Ha finanszírozási szaktanácsra lenne szüksége - vegye igénybe ingyenes hitel tanácsadásunkat!

 

Közjegyzői díj:

Jelzáloghitel felvételekor közjegyzői okiratba foglalják a hitelszerződést, ami alapján a bank közvetlenül végrehajthat, ha az ügyfél nemfizetése miatt a szerződés felbontásra kerül.

Egy 20 millió forintos lakáshitel esetében 60.000-70.000 Ft körül lehet, ám a bankok egy része akciósan utólag visszatéríti az ügyfél részére.

 

A havi törlesztőrészlet beszedésének a díja:

Ez annak a költsége, hogy a banknál vezetett folyószámlánkról levonják a havi törlesztőrészletet. Azt gondolnánk, hogy ez díjmentesen történik, de van olyan bank, amelyik ezért is pénzt kér.

Ennek mértéke a törlesztőrészlet 0,3-0,5 százaléka szokott lenni, vagyis például 100 ezer Ft-os havi törlesztő esetén 300 – 500 Ft-ról beszélhetünk.

 

Hitelközvetítés:

A hitelközvetítő szolgáltatása a vevő felé általában ingyenes. 

 

Derítsük ki, mennyi hitelt és támogatást igényelhettek a lakásvásárláshoz !

 

 

Kommentek