fbpx

Mit nyújt a specialista?

Az ingatlan specialista egy új kategória az ingatlanpiacon.

Nem összekeverendő az egyszerű ingatlanügynökkel, mert ingatlanspecialista nem válhat mindenkiből, az ingatlanközvetítőkkel ellentétben.

A specialista minősítés feltétele, hogy a szakember megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a fő szakterületéül választott ingatlantípusból.

  • Ehhez minimum egy éves szakmai gyakorlat kell, hogy társuljon, ugyanis legalább ennyi idő kell egy szakterület átlátásához.
  • A specialista továbbá tagja kell, hogy legyen egy szakmai felügyeleti szervnek, amely lehet szövetség vagy egyesület. Ez ellenőrizhetőséget biztosít a fogyasztók számára, és egyben nagyobb szakmai tekintélyt biztosít a szakembernek.

ügynökSokan valószínűleg még az ingatlanspecialista fogalmáról sem hallottak. Ez javarészt annak köszönhető, hogy hazánkban nem jellemző gyakorlat az ingatlanközvetítők specializálódása.

Kevés az olyan szakember, aki egy adott területről mindent tud, hiszen az sok munkával, hosszú idő alatt hozza meg az eredményt. Ezért rendkívül kevés az olyan, valódi specialisták száma, akik évek óta egy-egy részterület tanulmányozói és szakemberei.

Az ingatlanügynökök megítélése folyamatosan romlik napjainkban, ugyanis az egyszerű ingatlanügynökök tevékenysége gyakran nem jelent hozzáadott értéket, mivel javarészt olyan emberekről van szó, akik nem rendelkeznek azzal a háttértudással és rutinnal, amiből valóban érték állítható elő.

A nyugati trendekkel ellentétben itthon bárkiből válhat ingatlanközvetítő, ezért sokan a megfelelő tudás nélkül vágnak bele az ingatlanok közvetítésébe. Elég csak arra gondolnunk, hogy hány ingatlanközvetítői álláshirdetésbe futunk bele, amelyek jutalékos rendszerükbe tárt karokkal várják a képzetlen jelentkezőket.

Az ingatlanspecialista olyan képesített ingatlanközvetítő, aki az ingatlan piac egy rész-szegmensének jó ismerője, aki ismeri a keresett ingatlan piacát, és akinek szaktudásával gyorsabb és pontosabb döntéseket tud hozni a vevő és az eladó is.

Az ingatlanspecialistákat itt találhatja meg úgy, hogy a keresőben az ingatlan típusát és elhelyezkedését megadja.

Kommentek