fbpx

Vizesedik a fal – visszakérhető a vételár ? # ingatlanjog

Tisztelt Ügyvéd Úr!!

2022 decemberében lakóházat vásároltunk egy ingatlaniroda segítségével.
A birtokbaadás 2022. február végén történt meg.

A falakon vizesedést tapasztaltam, ezért kihívtam egy szakembert, aki megvizsgálta a falakat és beigazolódott a vizesedés. Ezért úgy döntöttünk, hogy utólagos vízszigetelést csináltatunk. A vakolatot 1 méter magasan leverettem és ekkor jött a meglepetés.

A ház nagyrészben (főfalak) salakbetonból épült és csak kisrészben (válaszfalak) téglából. Az eladó elmondása és az ingatlanos hirdetése alapján a ház téglából épült, ezért vásároltuk meg. Félre lettünk tájékoztatva, becsapva érzem magam. Véleményem szerint, így az ingatlan jóval kevesebbet ér.

Abban kérném a szíves segítségüket, hogy lehetséges-e szavatosság érvényesítése a vételár egy részének visszatérítésével?

Szíves segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel: "Érdeklődő" *

*a konkrét nevet kivettük a levélből

******

Tisztelt "Érdeklődő" !

 

Mindenekelőtt abból kell kiindulni, hogy a kötelezett, jelen esetben az eladó akkor teljesít hibásan, ha a szolgáltatás, jelen esetben az ingatlan, a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Hiszen olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak (tipikusan az ingatlan adásvételi szerződés is ilyennek számít), a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.

Ön, vevőként tehát kellékszavatossági igényekkel léphet fel az eladóval szemben. Nyilvánvaló azonban, hogy a jelzett esetben kijavítás, vagy kicserélés nem jöhet szóba.

Ugyanakkor Ön az ellenszolgáltatás, azaz a vételár arányos leszállítását igényelheti.

Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a kötelezettel közölni. Ingatlan esetében a kellékszavatossági igények a teljesítés időpontjától számított öt év alatt évülnek el.

Remélem, hogy a fenti tájékoztatással segítségére tudtam lenni. Kérem azonban annak figyelembevételét, hogy a fentiek nem minősülnek jogi tanácsadásnak, azok általános jogi tájékoztatást tartalmaznak.

 

Üdvözlettel:

 

dr. Rezes Zoltán István ügyvéd
Rezes Ügyvédi Iroda
H-1146 Budapest, Abonyi u. 5.

 

Önnek is ingatlanjogi kérdése van?

Írja le néhány szóban, hogy  milyen ügyben kér segítséget,
és visszajelzünk Önnek, hogy milyen megoldást javaslunk:

 

Kommentek