fbpx

A pesti belső kerületekben volt a legjelentősebb árcsökkenés 2020-ban

Részben bejöttek azok a jóslatok, amelyek az árak esését jósolták tavaly ilyenkor. (Bejegyzésünket lásd ezen a linken)

A koronavírus-járvány területileg eltérő folyamatokat eredményezett a lakáspiacon.

Az MNB lakáspiaci jelentése szerint Budapesten és az agglomerációban kiemelkedő volt a családi házak áremelkedése, miközben a társasházi lakások ára stagnált. Hasonló folyamat zajlott le a vidéki településeken is ennél a két ingatlantípusnál 2020-ban.

2020-ban az MNB lakásárindex alapján országos átlagban tovább emelkedtek a hazai lakásárak, de lassult a növekedési ütem 2020 negyedik negyedévére. Budapesten ezzel szemben éves alapon 0,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2020-ban.

Budapesten belül 2020 során Budapest egyes kerületcsoportjaiban emelkedtek, amíg máshol mérséklődtek a lakásárak, de a pesti belső kerületekben volt jelentősebb csökkenés.

A tranzakciók száma országos szinten 15,5 százalékkal, Budapesten pedig ennél is nagyobb mértékben, 25,1 százalékkal csökkent éves alapon.

2021. FEBRUÁRBAN A PESTI BELSŐ KERÜLETEKBEN 4,4 SZÁZALÉKOS ÉVES ALAPÚ LAKÁSÁR-MÉRSÉKLŐDÉS VOLT MÉRHETŐ.

Ezekben a kerületekben csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak is a járvány hatására.

A budai hegyvidéki és pesti átmeneti kerületekben 1,6 és 1,3 százalékkal csökkentek a lakásárak februárban éves összevetésben, amíg a pesti külső és budai egyéb kerületekben 5 és 2,2 százalékos drágulást mértek.

 

Az üdülőkörzetek közül a Balaton és a Tisza-tó környéke jobban teljesített, és a Falusi CSOK-kal érintett kistelepüléseken szintén kevésbé csökkent a lakáspiaci aktivitás. Budapesten és agglomerációjában azonban nagyobb volt az tranzakciószám csökkenése.

A 2021-es évet már az új otthonteremtési kedvezmények élénkítő hatása határozhatja meg.

2021 első negyedévében jelentősen nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet, és a bankok is a hitelkereslet bővülését várják 6 hónapra előretekintve. A gazdaság újraindításával összhangban a munkanélküliségi ráta is várhatóan csökkenésnek indul, és a lakosság jövedelmi folyamatainak javulására lehet számítani, ami kedvező a lakáspiaci kereslet szempontjából.

 

Forrás: https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/lakaspiaci-jelentes

 

 

Kommentek